Amatörradio utomlands

Amatörradio är mycket enkelt förklarat en hobby i radioteknik. Med ordet amatör syftar man varken på kunskapsnivå eller kvalité, utan det faktum att det inte är ett yrke och inte heller får utföras för ekonomisk vinnings skull. Amatörradio utövas av entusiaster i hela världen och beräknas uppgå till nästan tre miljoner användare. Av dessa användare finns det två huvudgrupper av utövare: lyssnaramatörer och sändaramatörer. Hobbyn ska inte förväxlas med privat kommunikationsradio, som kan utföras helt utan kunskapsprov eller licens. Förutom analoga sändningsmetoder förekommer en lång rad digitala trafikslag men även sådant som stillbildsöverföring, satellitkommunikation och sändning med studs mot månen, meteorer och norrsken.

Amatörradio, kul hobby för dig med licens

Amatörradio – vad krävs?

För att få sända amatörradio krävs alltså en licens, ett så kallat ”eterns körkort”. Efter godkänt kunskapstest erhålls ett amatörradiocertifikat och en egen signal. Denna signal är för att identifiera dig som sändare. I Sverige är det Föreningen Sveriges Sändareamatörer, SSA, som du vänder dig till för både förberedelser inför testet, själva testet och utdelning av licens samt signal. För att kunna sända behöver man en digital eller en analog utrustning och en antenn som täcker behovet för den typen av sändningar man vill syssla med. Vissa sändare väljer att sända privat och andra att representera till exempel en förening.

Lyssnaramatörer ägnar sig endast åt att lyssna på andras radiokommunikation. Denna typ av hobby kallas sedan länge för DX-ing eller DX-are, vilket troligtvis kommer från förkortningen DX (distance X). Det vill säga att man inte kan veta i förväg hur långväga sändningar man kommer att kunna höra bra. När en sändaramatör sänder kallas det då att ”köra dx”. En godkänd sändare har rätt att bygga sin egen sändarutrustning för sändningar och experiment. Amatörradio är politiskt och religiöst obunden. Det finns en stor allmännytta i denna verksamhet. Den både ökar allmänbildningen bland befolkningen och spelar en viktig roll vid kriser och katastroflägen.

Flera kända radioamatörer

Om man nu funderar på att börja syssla med amatörradio då? Då hamnar man i ett spännande sällskap av likasinnade. Det finns en lång rad fantastiska sändare i alla åldrar runt om i världen. Men det finns såklart flera kända sändaramatörer också, som kan göra ämnet än mer spännande. Flera kungligheter från länder som Spanien, Jordanien, Thailand och Saudiarabien, för att nämna några. Presidenter och ministrar från hela världen, författare, uppfinnare, astronauter, sångare, skådespelare, journalister… Ja, listan kan göras oändligt lång. Vissa kända namn sticker ut lite extra, däribland Priscilla Presley, Marlon Brando, Walter Cronkite, Nolan Bushnell och Howard Hughes.

I listan över kända sändare hittas även personer som grundarna till SONY, Hewlett-Packard och Atari. Amatörradio lockar många olika personligheter och nationaliteter. Även om det funnits åtskilliga kända sändare så är merparten helt vanliga människor. I Europa är medelåldern 60 – 65 år och flest radioamatörer finns i Tyskland med över 60 000 stycken registrerade licenser. För att jämföras med Sverige som har cirka 12 500, dock många inaktiva. Endast 10% av svenska sändare är 40 år eller yngre. Under de senaste fem åren har det tillkommit ungefär 180 nya licenser per år.

Einstiens långa katt

Albert Einstein har förklarat amatörradio med följande citat: ”You see, wire telegraph is a kind of a very, very long cat. You pull his tail in New York and his head is meowing in Los Angeles. Do you understand this? And radio operates exactly the same way: you send signals here, they receive them there. The only difference is that there is no cat.” Enkelt översatt säger Einstein att amatörradio går att likna vid en väldigt lång katt. Man drar i svansen i New York och då jamar den i Los Angeles. Att radio fungerar på samma sätt: man skickar en signal här och den kommer fram där, fast utan någon katt såklart!