Starta förening

Det är lätt att starta en radioamatörförening! Formalian kan vara över på en halvtimme, så länge den viktigaste aspekten av att starta förening är uppfylld: nämligen att ha ett gäng entusiastiska människor samlade på ett och samma ställe. Så länge ni har ett intresse av radio och vill ha roligt tillsammans så kan vi hjälpa er genom resten. Sverige är ett av världens mest föreningstäta länder och det finns många guider och råd på internet om hur man kan starta förening i allmänhet. Det finns också många myter som till exempel att man måste deklarera till skatteverket så snart man har en förening, eller behöver göra avancerad bokföring.

Starta förening – vad innebär det?

Att starta förening i Sverige innebär att man skapar en ny juridisk person. Det den juridisk personen behöver för att existera är ett protokoll från ett uppstartsmöte, något som på finspråk heter ett konstituerande årsmöte. Dessutom behövs det stadgar som är de grundläggande reglerna som beskriver hur föreningen sköts. Som tur är är både årsmötesprotokoll och stadgar rätt standardiserade i Sverige idag, och en snabb sökning på nätet gör att man hittar mängder av exempel som man kan utgå från.

På det konstituerande årsmötet för att starta förening vill ni se till att välja en styrelse. Den bör bestå av minst två personer, förslagsvis en ordförande och en kassör. Styrelsen kan också ha vice ordförande, lokalansvarig, fikaansvarig eller radiolicensansvarig. Ja vilka titlar ni än väljer att skapa. Sen ska ni se till att anta stadgarna, det vill säga att komma överens om vilka stadgar som föreningen ska ha. Ni bör också diskutera om ni vill ansluta er amatörradioförening till en av de tre större, rikstäckande föreningarna som finns i Sverige: SSA, ESR eller Sveriges DX-förbund.

Starta förening och lär er mer tillsammans

Att driva en förening

När väl föreningen är skapad så ansvarar styrelsen för föreningens verksamhet fram till nästa årsmöte. Att starta förening innebär inte att att ni måste anmäla föreningen till Skatteverket, men om ni gör det så kan ni få ett organisationsnummer vilket brukar behövas för att öppna bankkonto. Men er förening är fortfarande en högst giltig förening även om den inte har ett organisationsnummer. Om ni registrerar föreningen hos Skatteverket behöver ni också deklarera, så länge föreningen inte har någon större omsättning brukar det gå på några minuter via de förifyllda blanketterna.

Men det riktiga arbetet med att starta förening ligger förstås i att hålla verksamheten igång. Många amatörradioföreningar ordnar träffar för medlemmar, antingen i etern eller genom fysiska träffar. Ni kan fundera på att studera till olika certifikat tillsammans. Det finns gott om studiematerial tillgängligt via de stora rikstäckande föreningarna. Att lyssna och sända tillsammans är också ofta roligare än att göra det själv. I små föreningar sammanfaller ofta styrelsemöten med medlemsträffar eftersom alla medlemmarna i föreningen även sitter i föreningens styrelse.

Ett bra sätt att marknadsföra din förening är via sociala medier.

Vad ska du göra nu?

För att komma igång med att starta förening så är det bara att ta tag i några andra vänner som är intresserade av amatörradio och bestämma tid för ett första årsmöte. Bestäm vilken av de stora rikstäckande föreningarna ni är intresserade av att gå med i, och vem som ska ha vilken post i styrelsen. Men framförallt, bestäm vad ni vill uppnå med att starta förening. Gör planer för aktiviteter under året. Och tveka inte att ta kontakt med andra föreningar som sysslar med amatörradio och skapa engagemang via sociala medier. Att vara med och driva en förening kan vara en av de roligaste saker man kan göra.